MORUŠE

RAW SUPERPOTRAVINA – OVOCE S VYSKOÝM OBSAHEM BÍLKOVIN, MINERÁLŮ A VITAMÍNU C

PLODY MORUŠE BIO

Někteří z nás znají plody moruše bílé, červené či černé ze svého mládí, kdy je naše babičky používaly při různých nemocech jako zdroj minerálů a vitamínů. Často je zavařovaly do kompotu, aby byli po ruce, až nastanou horší časy. Stromy morušovníku byly dříve poměrně běžně rostoucími dřevinami na území ČR, než postupně upadly v zapomnění. Staré ovocné stromy byly vykáceny a my téměř přišli o jedno z nutričně nejzajímavějších druhů ovoce, které se v našich podmínkách dá vypěstovat.

Plody Morušovníku, které jsou příbuzné fíkům, nejsou jen chutnou a zdravou pochoutkou, kterou lze vhodně doplnit jídelníček, ale nalézají mnohé způsoby užití u předních světových expertů na výživu. 

Tato unikátní superpotravina obsahuje přírodní cukry, velký poměr bílkovin, vlákniny a spoustu minerálů, vitaminů, bioflavonoidů a dalších cenných látek z přírody včetně antioxidantů morusinu či resveratrolu.

Listy Morušovníku bílého se živý Bourec morušový, noční motýl, z jehož kokonu se vyrábí hedvábí. A uznejte sami, že takový brouček by se neživil jen tak něčím. 🙂

Pokud si přečtete následující článek, tak se dozvíte nejenom odkud moruše pochází, které druhy lze u nás běžně zakoupit, ale také informace o přibližém obsahu vitamínů a minerálů, které se liší v závislosti na klimatu a kvalitě půdy. V závěru článku najdete detailní informace o vybraných přírodních látkách, které moruše obsahuje včetně uvedení zdrojů informací a závěrečného shrnutí.

SLOŽENÍ

MORUŠE BÍLÁ BIO

Složení: 100% Moruše bílá bio

Dávkování: 1-2 polévkové lžíce

Uchovávejte v suchu a temnu při pokojové teplotě do 27°C.

Země původu: Turecko

''Přírodní zdroj vitamínu C.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Ovoce s vysokým obsahem bílkovin.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Přírodní zdroj minerálů.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Obsahuje přírodní cukry pro rychlou energii.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Ideální po fyzicky náročné aktivitě.''

SPORTIF NUTRITION PURE

RAW SUPERPOTRAVINA

MORUŠE

01 Superpotravina

  • Zdroj vitamínu C
  • Přírodní zdroj minerálů – vápník, hořčík, fosfor, železo
  • Ovoce s vysokým podílem bílkovin
  • Ideální pro rychlé doplnění energie

02 Původ

Morušovník je strom či velký keř příbuzný fíkům, který pochází z Číny a do Evropy se rozšířil již během středověku.

03 Výborný zdroj

Plody Moruše jsou výborným zdrojem rychlých přírodních cukrů, bílkovin, vitamínů a minerálů. Moruše sušená na slunci má sladký medový nádech, chuťově nejvíce připomíná fíky.

04 Příprava / Použití

Moruši můžete zobat jen tak jako zdravou svačinu nebo ji můžete přidat s oříšky do jogurtu, moruší můžete osladit a dochutit dezert, ovesnou kaši či pudink.

OBSAH MINERÁLNÍCH LÁTEK (MG/100G)

Moruše bílá

  • Fosfor 247 mg (35%)
  • Draslík 1668 mg (83%)
  • Hořčík 106 mg (28%)
  • Vápník 152 mg (19%)
  • Měď 0,4 mg (40%)
  • Mangan 3,8 mg (190%)
  • Zinek 2,8 mg (28%)
  • Železo 4,2 mg (30%)

zdroj:  Ercisli Sedai, Orhan Emine “Chemical composition of white (Morus alba), red (Morus rubra) and black (Morus nigra) mulberry fruits” 

Moruše černá

  • Fosfor 232 mg (33%)
  • Draslík 922 mg (46%)
  • Hořčík 106 mg (28%)
  • Vápník 132 mg (17%)
  • Měď 0,4mg (40%)
  • Mangan 4,2 mg (210%)
  • Zinek 3,2 mg (32%)
  • Železo 4,2 mg (30%)

Na obsah minerálních látek v plodech moruše má vliv několik faktorů, zejména se jedná o kvalitu půdy. 

Moruše červená

  • Fosfor 226 mg (32%)
  • Draslík 834 mg (42%)
  • Hořčík 115 mg (31%)
  • Vápník 132 mg (17%)
  • Měď 0,4 mg (40%)
  • Mangan 4 mg (200%)
  • Zinek 3,2 mg (32%)
  • Železo 4,5 mg (32%)

* v závorkách je uvedeno procentuální vyjádření z referenční hodnoty denního přijmu minerálních látek 

Moruše – plody hedvábné stezky

Morušovník bílý (Morus alba) je strom či velký keř pocházející z Číny, který je příbuzný fíkům a do Evropy se rozšířil již během středověku. Dorůstá přibližně 10-15 metrů a nese bílé nebo narůžovělé plody o velikosti 2-4cm, které jsou tvarem podobné ostružinám. Je velmi odolný proti nemocem a daří se mu zejména v teplých středomořských oblastech. Plody dozrávají na stromě od poloviny června až do srpna.

V oblasti střední Evropy se plody morušovníku konzumují již od středověku.  Morušovník byl původně dovozen do Evropy za účelem chovu bource morušového a produkce hedvábí.  Místním pěstitelům se dařilo až do přelomu 18. a 19. století, kdy obchod s hedvábím postihla krize a morušové sady byly postupně káceny, což vyvrcholilo po druhé světové válce.

Momentálně se moruše pěstují hlavně na blízkém východě. Pro konzumaci se nejčastěji pěstují morušovníky bílé (Morus alba), černé (Morus nigra) nebo červené (Morus rubra)

Co obsahují plody moruše?

Plody moruše jsou velmi chutnou a zdraví prospěšnou pochoutkou. Na ovoce obsahují poměrně velké množství bílkovin, vlákniny, minerálů, vitamínů a téměř žádný tuk. Plody moruše bílé jsou zcela bez laktózy a bez lepku.

Sušené moruše obsahují vysoké množství přírodních cukrů, díky čemuž jsou sladké a chuťově připomínají fíky s medovým nádechem. Moruše je vhodná pro přímou konzumaci nebo jako přírodní sladidlo může být přidána či namleta do müsli, jogurtů, marmelád, zmrzliny, dezertů a jiných sladkých svačin. Z moruše se dají připravit lahodné sirupy, ale také likéry či ovocná vína.

Označení superpotravina si tedy moruše zaslouží díky vysokému obsahu bílkovin, minerálů, vitamínů, přírodních cukrů, vlákniny, ale také jiných cenných přírodních látek jako jsou flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny (např. kyselinu listovou) či pektiny. Nejvíce je v moruších zastoupen vitamín C, dále jsou to vitamíny A, B1, B2, B3, B12, D, E a vitamín K. Z minerálů obsahují moruše draslík, hořčík, fosfor, vápník, sodík, mangan, měď, železo a zinek. 

Moruše bílá jako přírodní sladidlo

Sušené plody moruše jsou přirozeně sladké kvůli obsahu přírodního cukru ve formě glukózy a fruktózy. Přírodní monosacharidy z ovoce jsou pro tělo přirozeným zdrojem energie. Pro lidský organismus je slazení ovocem mnohem prospěšnější než používání rafinovaného cukru, a to hned z několika důvodů. Předně je ale potřeba zdůraznit, že i při slazení ovocem by člověk měl používat selský rozum a zbytečně nepřeslazovat.

1) Ovoce a moruše obzvlášť patří k potravinám s vysokým obsahem různých vitamínů, minerálů, mikroživin a dalších zajímavých fytonutrientů.

2) Sušené moruše obsahují více jak 12% vlákniny, která zpomaluje vstřebávání monosacharidů, lidský organismus tedy zpracovává energii postupně a nedochází tak k prudkému zvýšení hladiny glukózy v krvi.

3) Taky zde platí již známé „Neznám nikoho, kdo by ztloustnul tím, že by se přejídal ovocem.“ Přejídat se ovocem je opravdu dost složité právě z toho důvodu, že je většinou tvořeno spoustou dalších látek (jablko – hodně vody, moruše – vysoký obsah bílkovin).

Listy morušovníku obsahují moranolin, jež zpomaluje vstřebávání sacharidů a napomáhá tak udržovat zdravou hladinu glukózy.

Přirozeně bezlepková potravina

Moruše je přirozeně bezlepkovou potravinou, tudíž je vhodným doplňkem do jídelníčků pro celiaky. 

Které antioxidanty obsahuje moruše?

Resveratrol

Resveratrol je velmi silným přírodním antioxidantem, který řadíme do skupiny polyfenolů. Je to derivát stilbenu a typicky se vyskytuje v modře zbarveném ovoci. V moruši je obsažen v plodech tmavější barvy, tedy moruši červené a černé. Resveratrol je důležitou součástí vyvážené a pestré stravy jako prevence před některými závažnými onemocněními. Má vliv na metabolismus tuků, působí proti shlukování krevních destiček a oxidaci lipoproteinů s nízkou hustotou, což jsou děje, které mohou vést ke vzniku aterosklerózy.

Antioxidační účinky resveratrolu a jeho působení proti některým nežádoucím oxidačním dějům v organismu jsou nesporné. Dále jsou resveratrolu přisuzovány protizánětlivé účinky a schopnost snižovat LDL cholesterol, tedy příznivě působit na kardiovaskulární systém.

Resveratrol se často užívá jako prevence proti rakovině prostaty či obecně při problémech s prostatou. Toto užití je odůvodňováno schopností resveratrolu blokovat androgenní receptory.  Zde bychom si dovolili být spíše zdrženliví, jelikož pro potvrzení takových účinků by bylo potřeba provést další studie, které by se zabývaly sledováním dalších souvisejících dějů v lidském těle. Stejným způsobem je potřeba dále zkoumat potenciál resveratrolu jako součást prevence před Alzheimerovou chorobou.

Ačkoliv vědecká komunita není jednotná v názoru na sílu působení resveratrolu v lidském těle, tak existuje mnoho laboratorních studií prokazujících účinky resveratrolu. Největší kritice je ze strany vědecké komunity podrobeno bezmezné přejímání výsledků laboratorních studií, jejichž předmětem bylo testování resveratrolu na zvířatech.

Morusin

Dalším zajímavým antioxidantem, který je v současné době předmětem výzkumů je morusin. Z pohledu chemické struktury jej řadíme mezi prenylované flavonoidy, tedy polyfenolické látky přírodního původu. Pro účely výzkumu se morusin získává z kůry morušovníku.

Morusin je od nepaměti součástí čínské medicíny. Z dosavadních výzkumů plyne, že morusin má zajímavé antibakteriální, protizánětlivé a protinádorové účinky. V současnosti je zkoumán například potenciál morusinu pro vývoj léčiv proti nejběžnějšímu nádoru mozku tzv. Glioblastoma multiforme. Snahou vědců je přesně identifikovat metabolity morusinu a přesněji popsat účinky, které morusin má na lidský organismus.

Alkaloidy

Alkaloidy jsou látky přírodního původu, které jsou produkovány zpravidla rostlinami. Z pohledu chemického složení to jsou heterocyklické dusíkaté báze. Mezi alkaloidy řadíme například morfin, strychnin, chinin či kofein. Alkaloidy jsou velmi rozmanitou skupinou látek a v přírodě mají mnoho důležitých úkolů.

Moranolin aneb DNJ (1-Deoxynojirimycin)

Moranolin je piperidinový alkaloid, který se vyskytuje v listech moruše. Působí jako inhibitor α-glykosidasy, čímž zpomaluje vstřebávání sacharidů a napomáhá udržovat zdravou hladinu glukózy v krvi.

DNJ byl nejprve izolován z kůry morušovníku, později se zjistilo, že jej produkují taky různé mikroorganismy například bakterie rodu Streptomyces či Bacillus subtilis. Od té doby se stal předmětem různých studií, které mimo jiné zkoumaly jeho účinky jako antihyperglykemického činitele.

U moranolinu bylo prokázáno, že snižuje a zpomaluje absorpci sacharidů z disacharidů na monosacharidy přes střevní epitel, čímž pomáhá při redukci hladiny cukru v krvi po jídle. 

Nutriční hodnoty na 100g:

 

Energetická hodnota 1078kJ/258kcal
Tuky 2,9 g
z toho nasycené kyseliny 0,3 g
Sacharidy 55,7 g
z toho cukry 37,6 g
Bílkoviny 14,1 g
Vláknina 12,3 g
Sůl 0,2 g

Chemická struktura morusinu

Fytosteroly – přírodní recept na snížení hladiny cholesterolu

Fytosteroly jsou přírodní látky, které se přirozeně vyskytují v rostlinách. Z pohledu chemické struktury se jedná se o lipofilní steroly, tedy organické chemické látky ze skupiny steroidů. Lidské tělo si neumí fytosteroly samo vyrobit, musí je tudíž tedy získávat ze stravy. 

Strukturálně se podobají cholesterolu, na rozdíl od něj ale mají jeden nebo dva atomy uhlíku navíc v postranním řetězci na 24. uhlíku. Svůj význam mají v pestré stravě zejména díky schopnosti snižovat absorpci škodlivého LDL-cholesterolu, čímž snižují jeho celkovou hladinu v organismu. 

Sitosterol

Jednou z látek patřících do skupiny fytosterolů je sitosterol, označovaný rovněž jako β-sitosterol. Listy morušovníku jej obsahují v poměrně velkém množství přibližně 46mg na 100g. Sitosterol se vyskytuje také v rostlině saw palmetto, rýžových otrubách, sojových bobech, kešu oříšcích či avokádu.

Účinky sitosterolu jsou zkoumány již déle jak 50 let. V rámci randomizovaných kontrolovaných studií bylo prokázáno, že užívání beta-sitosterolu výrazně snižuje celkovou hladinu škodlivého LDL-cholesterolu. Beta-sitosterol se tedy v přiměřených dávkách používá k léčbě srdečních chorob.

Dále se beta-sitosterol doporučuje pro zmírnění příznaků tzv. BHP (benigní hyperplazie prostaty), tedy problémech s močením z důvodu zvětšené prostaty.

Význam sitosterolu ve sportovní výživě

Pro sportovce je velmi zajímavá informace, že beta-sitosterol byl také předmětem studie, která měla za cíl prokázat, že podání beta-sitosterolu a beta-sitosterolu glykosidasy po ultra maratonu zmírňuje bolest a lokálních zánětů po absolvovaném běhu. Dobrovolníci absolvovali ultra maraton v Kapském Městě v Jihoafrické republice. Potvrdilo se, že skupina dobrovolníků, která dostala kapsli s beta-sitosteroly na rozdíl od placebo skupiny vykázala nižší hladinu kortisolu, což ve spojení s dalšími sledovanými markery ukázalo na menší zatížení imutnitního systému lidského organismu, nižší zánětlivou reakci, a tím pádem kratší dobu potřebnou pro regeneraci po náročném fyzickém výkonu.

Tisíce let zkušeností čínské medicíny

Listy a plody morušovníku jsou po tisíce let hojně využívány v čínské medicíně.

Z plodů morušovníku se lisuje šťáva, která se používá jako přírodní antibakteriální tonikum při léčbě kašle, horečky, vysokého krevního tlaku, nádorů a zánětu žaludku.  Lektvar z moruše se užívá při chudokrevnosti, ale také na ochranu jater či při prevenci předčasného šednutí vlasů.

Listy obsahují kromě vitamínů a minerálů fytosteroly, GABA (kyselinu gamma-aminomáselnou) a DNJ (1-deoxynojirimycin). Čaj z listů morušovníku slouží ke snížení hladiny cukru v krvi, vyrovnávání krevního tlaku, ke zlepšení funkce jater a ke snížení hladiny LDL cholesterolu. Dále bývá doporučován při revmatismu či jako prevence pro udržení zdravého stavu pokožky. Čaj z listů moruše působí antistresově a samotné listy jsou často součástí různých čajových směsí na uklidnění.

Odvary z listů moruše se používají při kožních problémech jako je akné či ekzémy, ale také jako kloktadlo při zánětech hrdla. 

Shrnutí

Moruše je označována jako superpotravina díky vysokému obsahu bílkovin, minerálů, vitamínů, přírodních cukrů, vlákniny, ale také kvůli obsahu spousty jiných důležitých přírodních látek jako jsou flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny (např. kyselinu listovová) či pektiny.

Moruše je přirozeně bezlepkovou potravinou.

Sušené moruše obsahují vysoké množství přírodních cukrů, díky čemuž jsou přirozeně sladké a chuťově připomínají fíky s medovým nádechem.

Moruše je vhodná pro přímou konzumaci nebo jako přírodní sladidlo může být přidána či namleta do müsli, jogurtů, marmelád, zmrzliny, dezertů a jiných sladkých svačin. Z moruše se dají připravit lahodné sirupy, ale také likéry či ovocná vína.

Moruše je ideální při vyčerpání a únavě jako rychlý zdroj přírodních cukrů v kombinaci s minerály a vitamíny.

Moruše obsahuje důležité přírodní látky fytosteroly které pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu.

Plody, listy i kůra moruše jsou od nepaměti využívány v tradiční čínské medicíně.

Moruše obsahuje silné antioxidanty jako je resveratrol a morusin.

Zdroje

  1. Ercisli Sedai, Orhan Emine “Chemical composition of white (Morus alba), red (Morus rubra) and black (Morus nigra) mulberry fruits” Food Chemistry. Vol. 103, Issue 4, 2007, p. 1380–1384
  2. Kobus-Cisowska J, Gramza-Michalowska A, Kmiecik D, Flaczyk E, Korczak J. Mulberry fruit as an antioxidant component in muesli. Agric Sci 2013;4:130.
  3. Choi Kyung Ha, Lee Hyun Ah, Park Mi Hwa, and Han Ji-Sook. Mulberry (Morus alba L.) Fruit Extract Containing Anthocyanins Improves Glycemic Control and Insulin Sensitivity via Activation of AMP-Activated Protein Kinase in Diabetic C57BL/Ksj-db/db Mice. Journal of Medicinal Food. August 2016, 19(8): 737-745.
  4. Sharma SB, Gupta S, Ac R, Singh UR, Rajpoot R, Shukla SK. Antidiabetogenic action of Morusrubra L. leaf extract in streptozotocin-induced diabetic rats. J Pharm Pharmacol 2010;62:247-55.
  5. Sivakumar TR, Ajaykrishna PG, Fang Y, Ren ZX, Chen C, Jin C, et al. Comparative analysis of the chemical composition of different mulberry fruit varieties. Sericologia 2015;55:221-8.
  6. Xianbao Shi, Brianna Mackie, Gang Zhang, et al., “Identification of the Metabolic Enzyme Involved Morusin Metabolism and Characterization of Its Metabolites by Ultraperformance Liquid Chromatography Quadrupole Time-of-Flight Mass Spectrometry (UPLC/Q-TOF-MS/MS),” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2016, Article ID 9240103, 10 pages, 2016
  7. Haiyan Li, Qiaoping Wang, Lihua Dong, Chuanlan Liu, Zhen Sun, Ling Gao, Xiujie Wang. Morusin suppresses breast cancer cell growth in vitro and in vivo through C/EBPβ and PPARγ mediated lipoapoptosis, Journal of Experimental & Clinical Cancer Research, 2015, 34, 1
  8. Dain Park, In Jin Ha, Sang-Yoon Park, Minji Choi, Sung-Lyul Lim, Sung-Hoon Kim, Jun-Hee Lee, Kwang Seok Ahn, Miyong Yun, and Seok-Geun Lee. Morusin Induces TRAIL Sensitization by Regulating EGFR and DR5 in Human Glioblastoma Cells. Journal of Natural Products 2016 79 (2), 317-323
  9. Ding, Y., Jiang, M.X., Zhou, Y.J., Song, S.J., 2007. Active constituents of lowering blood sugars frrom Morus alba L. Chin. J. Med. Chem. 17, 386–389.
  10. Liu, Chao, et al. “Comparative analysis of 1-deoxynojirimycin contribution degree to α-glucosidase inhibitory activity and physiological distribution in Morus alba L.” Industrial Crops and Products 70 (2015): 309-315.
  11. Moghadasian MH, Frohlich JJ. Effects of dietary phytosterols on cholesterol metabolism and atherosclerosis: clinical and experimental evidence. Am J Med . 1999;107:588-594.
  12. Bouic PJ, Clark A, Lamprecht J, et al. The effects of β-sitosterol (BSS) and β-sitosterol glucoside (BSSG) mixture on selected immune parameters of marathon runners: inhibition of post marathon immune suppression and inflammation. Int J Sports Med . 1999;20:258-262.
Moruše bílá
Moruše bílá
Moruše bílá