MAQUI BERRY

RAW SUPERPOTRAVINA

MAQUI BERRY PRÁŠEK BIO

Maqui berry jsou tmavěmodré bobule tropické palmy, která roste v mírných deštných pralesech v oblasti Patagonie v Chile. Tyto bobule jsou ihned po sklizni lyofilizovány (šetrně sušeny mrazem) a rozemlety na prášek. Místními domorodci je po tisíce let užíván nápoj z bobulí, který je označován jako jeden z důvodů jejich dlouhověkosti. Andští indiáni jej využívali pro zvýšení síly a vytrvalosti. Prášek z Maqui berry je jedním z nejsilnějších antioxidantů dle tabulek ORAC.

Maqui berry jsou výborným zdrojem cenných aminokyselin, vitamínů, minerálů a vlákniny. Z minerálů mají vysoký obsah draslíku, hořčíku, mědi, vápníku, zinku a železa.
Plody jsou bohaté na flavonoidy a antokyany, které neutralizují volné kyslíkové radikály.
Prášek z Maqui berry má sladkou chuť připomínající zralé borůvky. Můžete jej přidat do ovocných nápojů a salátů, dezertů, smoothies, minerálky, jogurtů, müsli, pudinků, kaší a cereálií.

SLOŽENÍ

MAQUI BERRY PRÁŠEK BIO

Složení: 100% Maqui berry dužina bio
Dávkování: 3-5 g (jedna menší kávová lžička)
Uchovávejte v suchu a temnu při pokojové teplotě do 27°C.

Země původu: Chile

NUTRIČNÍ HODNOTY 100g

Složení

  • Vápník 501,4 mg (63%)
  • Draslík 783 mg (39%)
  • Hořčík 79,43 mg (21%)
  • Železo 6,42 mg (46%)
  • Měď 0,18 mg (18%)
  • Zinek 0,92 mg (9,2%)
  • Vitamín C 120 mg (150%)
  • Vitamín A 150 μg (18,8%)

Energetická hodnota 1584kJ/378kcal
Tuky 9,5 g
z toho nasycené kyseliny 1,5 g
Sacharidy 56,4 g
z toho cukry 37,6 g
Bílkoviny 7,1 g
Vláknina 19,3 g
Sůl 0 g

''Velmi silný antioxidant.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Adaptogen proti stresu.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Přírodní zdroj minerálů.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Posílení síly a vytrvalosti.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Podporuje rekonvalescenci a imunitní systém.''

SPORTIF NUTRITION PURE

RAW SUPERPOTRAVINA

MAQUI BERRY

01 Superpotravina

  • Velmi silný antioxidant
  • Adaptogen proti stresu
  • Přírodní zdroj minerálů
  • Posílení síly a vytrvalosti
  • Napomáhá rekonvalescenci
  • Podporuje imunitní systém

02 Původ

Maqui berry jsou tmavěmodré bobule tropické palmy, rostoucí v mírných deštných pralesech v oblasti Patagonie v Chile.

03 Výborný zdroj

Plody jsou bohaté na flavonoidy a antokyany, které neutralizují volné kyslíkové radikály. Prášek z Maqui berry má sladkou chuť připomínající zralé borůvky.

04 Příprava / Použití

Můžete jej přidat do ovocných nápojů a salátů, dezertů, smoothies, minerálky, jogurtů, müsli, pudinků, ovesných a dalších kaší a cereálií.

Můžete jej přidat do ovocných nápojů a salátů, dezertů, smoothies, minerálky, jogurtů, müsli, pudinků, ovesných a dalších kaší a cereálií.

Maqui berry – zázračné chilské „borůvky“?

Asi každý z nás si přes sezónu zobne alespoň pár borůvek, hrst černého rybízu nebo při objevování nových trailových tras narazí na ostružiník, obsypaný velkými černými plody a přisaje se k němu jako včela opylující květ. O zdravotní prospěšnosti plodů z těchto již tradičních kontinentálních keříků máme spoustu informací. Jakou pozici však vedle těchto plodin zaujímá exotická superpotravina Maqui berry?

Maqui berry (Aristotelia chilensis) jsou tmavě modré až fialové bobule tropické palmy, která roste v mírných deštných pralesech v oblasti Patagonie v Chile. Stromy nesoucí plody Maqui berry jsou zcela přirozenou součástí tamější vegetace a vzhledem k velké koncentraci jejich výskytu není potřeba vytvářet umělé plantáže.  Indiáni kmene Mapuche, jedni z posledního původního obyvatelstva Latinské Ameriky, kteří nebyli pohlceni kolonisty, je konzumují tisíce let ve formě nápoje. Maqui berry tvoří běžnou součást jejich jídelníčku, ale i specifického užití v místní tradiční medicíně. Nápoj z Maqui berry byl užíván rovněž před bojem pro zvýšení síly a vytrvalosti.

V současnosti sběr Maqui berry představuje pro domorodce jeden z hlavních zdrojů příjmu. Po sběru bobulí probíhá proces lyofilizace (šetrné sušení mrazem), následně jsou bobule rozemlety na prášek. Prášek z Maqui berry má sladkou chuť připomínající zralé borůvky.

Co Maqui berry obsahuje?

Maqui berry je právem označováno za superfoods neboli superpotravinu, kvůli značnému obsahu širokého spektra aminokyselin, vitamínů, minerálů, nenasycených mastných kyselin, vlákniny a dalších pro zdraví prospěšných látek jako jsou flavonoidy, z nichž jsou mimořádně cenné zejména antokyany.

Z minerálů obsahuje ve značném množství draslík, hořčík, měď, vápník, zinek a železo. Draslík a hořčík jsou zcela nezbytnými minerály pro správnou funkci nervové soustavy, podílí se na většině buněčných dějů a chrání lidský organismus před srdečně-cévními poruchami.

Dostatečná suplementace obou minerálů přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a k elektrolytické rovnováze. Elektrolytická rovnováha bývá narušena intenzivním fyzickým cvičením.

Pro sportovce jsou tyto minerály důležité taky jako prevence křečí. Dalšími důležitými biochemickými ději, na kterých se podílí jsou syntéza bílkovin a správná funkce svalů obecně, včetně srdečního svalu.

Jeden z nejsilnějších antioxidantů

Antioxidanty jsou látky, které chrání lidský organismus proti tzv. oxidačnímu stresu. Jsou velmi důležitou součástí sportovní výživy. Obecně zmírňují projevy stárnutí organismu a v současnosti jsou předmětem výzkumů na prevenci před tvorbou rakovinotvorných buněk.

Maqui berry je jedním z nejsilnějších antioxidantů dle tabulek ORAC (Oxygen Radical Absorb Capacity), které srovnávají antioxidační sílu jednotlivých potravin. Antioxidační síla potraviny se měří jako kapacita absorpce volných radikálů kyslíku metodou in vitro (měření probíhá mimo lidský organismus). Volné radikály v těle vznikající vlivem stresu, škodlivin, ale také intenzivním cvičením. Důsledkem působení volných radikálů (nestabilních molekul vzniklých při spalování kyslíku) je rozrušování různých tělesných struktur. Při cvičení dochází k narušování svalových vláken a vzniku mikrotrhlin. Antioxidanty na sebe tyto volné radikály vážou a tím zabraňují oxidačnímu stresu.  Nedostatek antioxidantů se u sportovců projevuje pomalejší regenerací a z dlouhodobého hlediska zhoršením výkonů, sportovec tedy nedokáže dosáhnout svého potenciálu.

Dle tabulek ORAC je antioxidační síla prášku z bobulí Maqui berry přibližně 75.000 bodů, přičemž u borůvek bylo naměřeno přibližně 4.500 až 6.500 bodů. Je však potřeba zdůraznit, že tabulky ORAC momentálně nejsou vydávány oficiální autoritou (do roku 2012 byly vydávány Ministerstvem zemědělství USA) a naměřené hodnoty musíme používat s určitou rezervou.

100g MAQUI BERRY obsahuje:

*referenční hodnota denního příjmu

  • Draslík 783 mg (39%)
  • Hořčík 79,43 mg (21%)
  • Měď 0,18 mg (18%)
  • Vápník 501,4 mg (63%)
  • Zinek 0,92 mg (9,2%)
  • Železo 6,42 mg (46%)
  • Vitamín C 120 mg (150%)
  • Vitamín A 150 μg (18,8%)

Srovnání obsahu antioxidantů

Další metodou, která prokázala dokonce nejsilnější antioxidační aktivitu Maqui berry z testovaného ovoce a zeleniny pěstovaných v Chile, je metoda FRAP (Ferric Reducing Activity Power). Jedná se rovněž o metodu in vitro.

 

Uváděné hodnoty jsou vyjádřeny v mmol Fe/100 g:

  • Maqui berry (Aristotelia chilensis): 12,3
  • Ostružina (Rubus fruticosus): 3,5
  • Jahoda (Fragaria ananassa): 3,1
  • Morušovník bílý (Morus alba): 1,7
  • Malina (Rubus idaeus): 1,6
  • Černé hroznové víno (Vitis vinifera): 1,3
  • Kiwi (Actinidia Chinensis): 0,5
  • Citron (Citrus limon): 0,3
  • Bílé hroznové víno (Vitis vinifera): 0,2
  • Maqui berry (Aristotelia chilensis): 12,3 12,3%
  • Ostružina (Rubus fruticosus): 3,5 3,5%
  • Jahoda (Fragaria ananassa): 3,1 3,1%
  • Morušovník bílý (Morus alba): 1,7 1,7%
  • Malina (Rubus idaeus): 1,6 1,6%
  • Černé hroznové víno (Vitis vinifera): 1,3 1,3%
  • Kiwi (Actinidia Chinensis): 0,5 0,5%
  • Citron (Citrus limon): 0,3 0,3%
  • Bílé hroznové víno (Vitis vinifera): 0,2 0,2%

Působení antokyanů

Rostlinné pigmenty nazývané antokyany dodávají Maqui berry tmavě modré zbarvení. Tvoří hlavní antioxidační sílu Maqui berry a jsou dalším důvodem proč Maqui berry považujeme za superpotravinu.

Antokyany mohou organismu poskytovat ochranu proti rakovině (jejich léčebná využitelnost je zatím předmětem výzkumů, můžeme však vycházet z dílčích zjištění), zlepšovat funkci mozku a podporovat zdraví srdce. Antokyany patří do skupiny bioflavonoidů někdy označovaných jako vitamín P. Dle studie publikované v časopise Phytochemical Analysis obsahují sušené Maqui berry 212 miligramů antokyanů na 100 gramů, což je velmi vysoké číslo.

Antokyany pomáhají udržovat pevnost cévních stěn kapilár, čímž mimo jiné zabraňují nežádoucímu vytékání krve z cév do buněk, zintenzivňují oběh krve.

Antokyany jsou velmi důležité pro správnou funkci zraku. Jsou obsaženy v mnoha léčivých přípravcích na ochranu zraku. Antokyany posilují kapiláry v očích, zlepšují průtok krve do sítnice, podporují tvorbu kolagenu, čímž zlepšují regeneraci očí. Dále pomáhají obnovovat rodopsin, který je potřeba pro přizpůsobení zraku v temném prostředí. Maqui berry je tedy přírodní výživa pro oči a je cestou k posílení přirozené regeneraci těla. Posílení regenerace rohovky je také důležitým aspektem pro úspěšnou léčbu syndromu suchého oka.

Vliv na stav pokožky

Antokyany zvyšují úroveň kolagenu i v pokožce, což vede ke zlepšení stavu kůže. Další výhodou, proč zařadit Maqui berry do svého jídělníčku, je přirozené antibakteriální až mírně antibiotické působení. Maqui berry je tedy vhodným doplňkem stravy v boji proti plísním a kožním problémům.

Pomůže při hubnutí?

Vysoký obsah vlákniny, rovnováha tuků a bílkovin a vyšší poměr nenasyceným mastných kyselin k nasyceným činí z Maqui berry ideálního pomocníka při hubnutí. Přidání prášku z Maqui berry do smoothie pomůže snáze k pocitu nasycení při zachování příjmu důležitých živin.

Protizánětlivý efekt

Laboratorní studie prokázala, že látky v Maqui berry snižují aktivitu prozánětlivého faktoru. Tohoto výsledku lze využít při tvorbě jídelníčku nejenom u sportovců.

Po náročném tréninku se v těle startují zánětlivé procesy, přičemž jejich síla je velmi individuální a závisí na mnoha proměnných (intenzita tréninku, kondice sportovce, individuální regenerační schopnost těla atd.). Mnoho sportovců trpí vlivem těchto procesů tzv. syndromem DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness), který snižuje tréninkový potenciál sportovce. Je tedy žádoucí upravit stravu tak, aby obsahovala potraviny, které snižují aktivitu prozánětlivého faktoru v kombinaci s potravinami obsahující velké množství enzymů (např. ananas, mango, papaya, kiwi). Takovou úpravou stravy můžete výrazně přispět k dosažení tréninkového potenciálu.

Účinky Maqui berry u lidí s cukrovkou

Laboratorní studie prokázali u Maqui berry potenciál pro boj s cukrovkou. Konkrétně dle vědců z univerzity Austral v Chile lze docílit konzumací Maqui berry krátce po jídle udržení stabilní hladiny insulinu v těle. Studie byla kontrolována placebem, ale uskutečnila se na poměrně malé skupině osob (10 osob). Těm byl 30 minut po konzumaci rýže podáván 200ml nápoj s obsahem Delphinolu (extrakt z Maqui berry).

Další studie vědců z Rutgers University a North Carolina State University, která se uskutečnila na laboratorních myších ukázala, že standardizovaný přípravek z maqui berries bohatý na antokyany zlepšil glukózovou toleranci u hyperglykemických, obézních myší krmených stravou s vysokým obsahem tuku.

I v této oblasti bude potřeba realizovat další výzkumy pro jednoznačný verdikt ohledně využitelnosti Maqui berry, ale již v současnosti se ukazuje minimálně jako velmi vhodný doplněk stravy pro diabetiky.

Vliv polyfenolů na plicní nemoci

Již delší dobu je předmětem výzkumů vliv přirozené rostlinné stravy obsahující polyfenoly. Polyfenoly jsou chemické sloučeniny, které se přirozeně vyskytují v rostlinách. Mají alespoň dvě jednotky fenolu v molekule. Polyfenoly se dělí na právě již zmiňované flavonoidy, ale také taniny, lignany a další. Ve farmaceutickém průmyslu tvoří dlouhodobě velmi důležitou součást léčiv rostlinného původu.

Vzhledem k tomu, že bobule z Maqui berry obsahují značné množství polyfenolů, tak se i tato plodina stává předmětem studií na léčebné využití polyfenolů.

Jeden zajímavý výzkum zaměřený na vliv polyfenolů obsažených v Maqui berry na léčbu plicních nemocí se uskutečnil pod záštitou Lékařské fakulty Univerzity v Chile. Plicní nemoci jako zápal plic, tuberkulóza, astma, cystická fibróza či jiné obstrukční plicní nemoci jsou často spojeny s probíhajícími zánětlivými procesy a oxidačním stresem v plicích způsobené mikroorganismy, znečištěním vzduchu nebo tabákovým kouřem. Epidemiologické studie již v minulosti prokázali, že vysoké dávky ovoce a zeleniny bohaté na vitamíny a polyfenoly s antioxidační schopností pomáhají normalizovat plicní funkce. Cíl výzkumu spočíval ve snaze zjistit, zdali může konzumace extraktu z Maqui berry obsahujícího velké množství antokyanů zlepšit koncentraci H2O2 a Interleukinu 6 v kondenzátu vydechovaného vzduchu (tzv. EBC) u asymptomatických kuřáků. Skupina patnácti mírných kuřáků (3 krabičky cigaret za rok) brala 2g Maqui berry dvakrát denně. Výsledky EBC byly srovnávány s výsledky osmi nekuřáků. V rámci výzkumu bylo zjištěno, že došlo ke snížení koncentrace H2O2 a zvýšení IL-6 ve vydechovaném kondenzátu kuřáků, což je jasným signálem pro další výzkum, jelikož tyto změny mohou zvýšit obranyschopnost proti plicním infekcím a zároveň snížit oxidační stres v plicích.

Potenciál dalšího výzkumu u proti rakovinové léčby

 

Řada laboratorních studií dokazuje, jak bioflavonoidy zastavují nebo zpomalují růst zhoubných buněk a brání rakovinotvorným buňkám napadat srdce a krevní buňky. V jaké míře však obstojí Maqui berry jako doplněk stravy při léčbě rakoviny musí být podrobeno dalšímu zkoumání.

Shrnutí

 

Maqui berry si určitě po právu zaslouží označení superpotravina. Ať už kvůli obsahu cenných látek včetně širokého spektra aminokyselin, vitamínů, minerálů, nenasycených mastných kyselin, vlákniny a zejména antokyanů. Právě množství antokyanů je hlavní hybnou antioxidační silou Maqui berry, která je jednou z nejvyšších hodnot zjištěných u ovoce.

Prášek z bobulí Maqui berry postupně nalézá své pevné místo ve sportovní výživě, kvůli prevenci před oxidačním stresem při intenzivním cvičení, ale rovněž jako posílení regenerace organismu.

Kompozice hodnotných látek v bobulích Maqui berry činí z této superpotraviny ideálního pomocníka při hubnutí.

Antokyany obsažené v Maqui berrry jsou velmi důležitou složkou výživy pro správnou funkci zraku včetně specifického použití např. pro posílení regenerace rohovky.

Laboratorní studie z několika posledních let ukazují velmi silný potenciál Maqui berry při léčbě cukrovky, plicních nemocí, a jako doplňku stravy pro ochranu kardiovaskulárního systému.

Prášek z bobulí Maqui berry postupně nalézá své pevné místo ve sportovní výživě, kvůli prevenci před oxidačním stresem při intenzivním cvičení, ale rovněž jako posílení regenerace organismu.

Dalšímu zkoumání musí být podroben zejména potenciál extraktu z Maqui berry obstát v boji proti rakovinotvorným buňkám.

Zdroje

  1. Hector Araya L., Carolina Clavijo R. a Claudia Herrera (2006). Capacidad antioxidante de frutas y verduras cultivados en Chile. Archivos Latinoamericanos de Nutricion (Latin American Archives of Nutrition), 56(4), 361-365.
  2. Estefania Genskowsky et al (2016). Determination of polyphenolic profile, antioxidant activity and antibacterial properties of maqui [Aristotelia chilensis (Molina) Stuntz] a Chilean blackberry. ©2016 Society of Chemical Industry. Journal of the Science of Food and Agriculture; 96, 4235–4242.
  3. Carlos L. Cespedes, Mohammed El-Hafidi, Natalia Pavon, a Julio Alarcon (2008). Antioxidant and cardioprotective activities of phenolic extracts from fruits of Chilean blackberry Aristotelia chilensis (Elaeocarpaceae), Maqui. Food Chemistry, 107(2), 820-829.
  4. Maria Teresa Escribano-Bailon et al (2006). Anthocyanins in berries of Maqui [Aristotelia chilensis (Mol.) Stuntz]. Phytochemical Analysis, 17(1), 8-14.
  5. Hidalgo J, Flores C, Hidalgo MA, Perez M, Yañez A, Quiñones L, Caceres DD, Burgos RA. Delphinol® standardized maqui berry extract reduces postprandial blood glucose increase in individuals with impaired glucose regulation by novel mechanism of sodium glucose cotransporter inhibition. Panminerva Medica. 2014 June; 56 (2 Suppl 3), 1-7.
  6. Leonel E. Rojo et al (2012). In vitro and in vivo anti-diabetic effects of anthocyanins from Maqui Berry (Aristotelia chilensis). Food Chemistry, 131(2), 387-396.
  7. Daniela Vergara, Daniela Ávila, Elizabeth Escobar, Catalina Carrasco-Pozo, Andrés Sánchez and Martin Gotteland (2015). The intake of maqui (Aristotelia chilensis) berry extract normalizes H2O2 and IL-6 concentrations in exhaled breath condensate from healthy smokers – an explorative study. Nutrition Journal 2015