LUCUMA

RAW SUPERPOTRAVINA

LUCUMA PRÁŠEK BIO

Cukr. Sladidla. Cukr. Sladidla. Kamkoliv se člověk podívá, vidí cukr… Nesprávné užívání monosacharidů ve stravě dělá z rafinovaného cukru prokletí dnešní doby. Sotva pronesete zmínku o cukru, tak spoustě lidem naskočí v hlavě pojmy jako diabetes, obezita.

Není to ale cukr, který může za toto označení. Jsme to my – lidé, kteří neumíme sestavit nutričně vyvážený jídelníček a cukr nadkonzumujeme. O potravinách s vysokým obsahem monosacharidů, tedy i o cukru, se říká, že nám dodávají tzv. prázdné kalorie.

Toto označení se vyvinulo z mnohdy nesprávné interpretace energetické hodnoty uváděné na obalu potraviny. Není energetická hodnota jako energetická hodnota, respektive není kalorie jako kalorie. Tzv. prázdné kalorie  jsou obsaženy v potravinách s vysokou energetickou hodnotou, ale s malou výživnou hodnotou.

Přestože kalorie potravin jako cukr či alkohol mají stejný obsah energie jako kalorie jiných potravin, tak jim chybí mnoho důležitých živin, jako jsou vitamíny, minerály, vláknina, bílkoviny, antioxidanty nebo jiné cenné látky.

SLOŽENÍ

LUCUMA
PRÁŠEK BIO

Složení: 100% prášek z ovoce Lucuma
Dávkování: 3-10 g (jedna menší kávová lžička)
Uchovávejte v suchu a temnu při pokojové teplotě do 27°C.

Země původu: Peru

NUTRIČNÍ HODNOTY 100g

Složení

  • Vápník 92 mg (11,5%) 11,5%
  • Fosfor 186 mg (27%) 27%

Energetická hodnota 1566kJ/369kcal
Tuky 1,1 g
z toho nasycené kyseliny 0,3 g
Sacharidy 85,3 g
z toho cukry 14,6 g
Bílkoviny 3,46 g
Vláknina 2 g
Sůl 0,2 g

''Lucuma má velmi nízký glykemický index.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Prášek z Lucumy neobsahuje lepek, konzervanty, umělá sladidla ani žádné jiné přidané látky.''

SPORTIF NUTRITION PURE

'Lucuma je unikátním ovocem, protože obsahuje podobný podíl polysacharidů jako luštěniny, obiloviny nebo brambory.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Lucuma jako vhodný doplněk stravy u diabetika.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Podporuje regeneraci tkáně po zranění.''

SPORTIF NUTRITION PURE

RAW SUPERPOTRAVINA

LUCUMA

01 Superpotravina

  • Obsahuje minerály a vitamíny skupiny B
  • 100% přírodní sladidlo
  • Příjemná vanilková chuť
  • Nízký glykemický index
  • Napomáhá rekonvalescenci
  • Přirozeně bezlepková potravina

02 Původ

Pro ovoce Lucuma (Pouteria lucuma) se vžila přezdívka „zlato Inků“ nebo „poklad Inků“. Lucuma je subtropické ovoce podobné avokádu s pevnou zelenou slupkou, která v sobě ukrývá sladkou vláknitou zlatavou dužinu.

Stromy na kterých roste plod dosahují výšky kolem 15 metrů, a rostou ve vyšší nadmořské výšce 1000 – 2400 m.n.m. Jejich přirozený výskyt je zejména v Peru, Ekvádoru a Chile.

03 Příprava / Použití

Lucuma svojí chutí mírně připomíná vanilkovou zmrzlinu ochucenou javorovým sirupem, proto má ideální použití při vytváření dezertů, zmrzliny, ovocných koktejlů a müsli kaší.

Můžete jej přidat do ovocných nápojů, dezertů, smoothies, jogurtů, pudinků.

Lucuma – poklad Inků

Pro ovoce Lucuma (Pouteria lucuma) se vžila přezdívka „zlato Inků“ nebo „poklad Inků“. Lucuma je subtropické ovoce podobné avokádu s pevnou zelenou slupkou, která v sobě ukrývá sladkou vláknitou zlatavou dužinu.

Stromy na kterých roste plod dosahují výšky kolem 15 metrů, a rostou ve vyšší nadmořské výšce 1000 – 2400 m.n.m. Jejich přirozený výskyt je zejména v Peru, Ekvádoru a Chile.

Při sklízení padá ze stromu nezralé, musí se skladovat v seně nebo v jiném suchém materiálu, dokud nezměkne. Jakmile ovoce dozraje, tak je pomleto na prášek a skladováno v hermeticky uzavřených obalech.

Co Lucuma obsahuje?

Bezesporu největší předností využití Lucumy ve stravě je její velmi nízký glykemický index, je tedy vhodná pro diabetiky nebo jako sladidlo při snaze optimalizovat váhu. Označení superpotravina si zaslouží nejenom díky zajímavému poměru cukrů k celkovému obsahu sacharidů, ale také díky obsahu vlákniny, minerálů, vitamínů a dalších cenných látek.

Na 100g obsahuje Lucuma z 85,3g sacharidů pouze 14,6g cukru, což je pouhých 1,46 gramu cukru na  doporučenou denní dávku 10g Lucumy.

Prášek z Lucumy se tedy používá jako čistě přírodní sladidlo s obsahem vlákniny. Dále Lucuma obsahuje vitamíny a minerály včetně beta-karotenu, niacinu, železa, vápníku a fosforu. Kromě těchto látek obsahuje také velmi potřebné antioxidanty. Lucuma svojí chutí mírně připomíná vanilkovou zmrzlinu ochucenou javorovým sirupem, proto má ideální použití při přípravě dezertů, zmrzliny, ovocných koktejlů a müsli kaší. .

Nerafinované přírodní sladidlo s velmi nízkým glykemickým indexem

Jak již bylo zmíněno výše, tak zařazení Lucumy do jídelníčku je zajímavé zejména z toho pohledu, že se nám v rukou nachází přírodní sladidlo s výjimečně vysokým poměrem polysacharidů k jednoduchým cukrům.

Tato skutečnost je způsobena několika faktory. Jedním z nich je obsah vlákniny v dužině. Kdybyste viděli plod této superpotraviny „na živo“ a mohli si promnout dužinu v prstech, tak byste zjistili, že její struktura má vláknitý charakter a připomíná vysušený žloutek z vajíčka.

Základní rozdíl mezi potravinami či sladidly s nízkým obsahem jednoduchých cukrů oproti těm, které jednoduchých cukrů obsahují hodně je v rychlosti „přísunu energie“ a délce doby, po kterou si tělo vystačí s energií získanou ze sacharidů.

Zatímco z potravin obsahujících vysoký poměr polysacharidů k monosacharidům (cukry) jako je Lucuma, tělo využívá energii postupně a nedochází tak k prudkému zvýšení hladiny krevního cukru. Naopak konzumace potravin s vysokým obsahem monosacharidů (cukrů) znamená pro tělo „hodně rychlé energie v krátkém čase“, dochází tak k prudké zvýšení hladiny krevního cukru, což má za následek vyplavení inzulinu.  Zásobení těla potravinami obsahujícími monosacharidy je vhodné zejména krátce po intenzivní fyzické aktivitě, kdy tělo vyčerpá hladinu glykogenu a hledá zdroje, ze kterých by ji rychle doplnilo. Základ jídelníčku by však měly tvořit potraviny, které obsahují polysacharidy.

Teorie glykemického indexu je postavena na tom, že hodnota GI nám dává informaci, jakým způsobem určitá potravina s obsahem sacharidů ovlivní hladinu krevního cukru (glykemii). Je mnoho faktorů, které u konkrétní potraviny ovlivňují výslednou hodnotu glykemického indexu. Jde například o poměr sacharidů, obsah vlákniny, tuku, bílkovin a přítomnost kyselin. Všechny tyto faktory mají vliv na metabolické procesy, které v těle probíhají v souvislosti s trávením, a tím pádem ovlivňují rychlost trávení a vstřebávání sacharidů. Glykemický index Lucumy bývá nejčastěji uváděn kolem hodnoty 5 bodů.

Lucuma je unikátním ovocem, protože obsahuje podobný podíl polysacharidů jako luštěniny, obiloviny nebo brambory. Tyto polysacharidy jsou představovány škroby, které by právě měly tvořit energetický základ pro činnost našeho organismu.

Například pokud si osladíte smoothie nebo dezert 10 g Lucumy, tak přijmete pouze 1,4g cukru.

100g LUCUMY obsahuje:

*referenční hodnota denního příjmu

  • Vápník 92 mg (11,5%) 11,5%
  • Fosfor 186 mg (27%) 27%

Energetická hodnota 1566kJ/369kcal
Tuky 1,1 g
z toho nasycené kyseliny 0,3 g
Sacharidy 85,3 g
z toho cukry 14,6 g
Bílkoviny 3,46 g
Vláknina 2 g
Sůl 0,2 g

Lucuma jako vhodný doplněk stravy u diabetika

Lucuma je díky nízkému obsahu monosacharidů vhodnou alternativou u lidí s diabetem 2. typu. Jelikož se jedná o nerafinované přírodní sladidlo, tak je vhodnou náhradou chemických sladidel, od kterých se v poslední době čím dál více upouští. Je také vhodnou alternativou pro ty komu nevyhovuje chuť stévie.

Potenciál Lucumy jako vhodného doplňku stravy u lidí s cukrovkou potvrdila studie zabývající se měřením potenciálu tradičního ovoce z Peru, která byla prováděna metodou in vitro.

Proč sladit Lucumou při hubnutí?

Stejný důvod, který činí Lucumu ideální náhradou cukru u diabetiků, ji rovněž předurčuje jako účinného pomocníka při hubnutí. Toto nízkokalorické nerafinované přírodní sladidlo je pro zdraví prospěšnějším doplňkem stravy než cukr nebo chemické sladidla jako je aspartam, sacharin či jiné. Nedodává tělu pouze tzv. prázdné kalorie, ale kromě důležitých polysacharidů dodává tělu další cenné látky včetně vlákniny. Vysoký obsah polysacharidů v tomto ovoci dodává „palivo“ tělu postupně, čímž zabraňuje prudkému zvýšení hladiny glukosy v krvi. To v konečném důsledku znamená větší pocit nasycenosti, a tím pádem snížení celkového objemu potravy, který člověk za den zkonzumuje.

Přirozeně bezlepková potravina

Lucuma je přirozeně bezlepkovou potravinou, tudíž je vhodným doplňkem do jídelníčků pro celiaky.

Regenerace tkáně po zranění

Vědci z Rutgers University prokázali, že aplikace oleje z plodu Lucumy přispívá k zacelení rány a regeneraci tkáně po zranění. Ačkoliv se zde jednalo o přímou aplikaci na postižené místo, tak je tato studie zajímavou ukázkou dalšího potenciálu pro výzkum Lucumy.

A zároveň je dalším důvodem, proč používat ke slazení superpotraviny. I když mnohdy nedisponujeme zcela přesnými a dostatečnými výzkumy pro zhodnocení celkového užitku superpotravin, tak je jasné, že toto ovoce obsahuje mnoho zajímavých látek. Pokud jej budeme v rozumné míře užívat místo části denního příjmu cukru či chemických sladidel, tak dodáme tělu i tyto cenné látky. A to je to, oč tu běží.

Sacharidy ve 100g
/ Cukry ve 100g:

  • Lucuma – sacharidy 85,3g z toho cukry 14,6g
  • Cukr bílý sacharidy 100g z toho cukry 99,5g
  • Cukr třtinový sacharidy 98,4g z toho cukry 96,7g
  • Kokosový cukr sacharidy 92g z toho cukry 87,5g

Na 100g obsahuje Lucuma z 85,3g sacharidů pouze 14,6g cukru, což je pouhých 1,46 gramu cukru na  doporučenou denní dávku 10g Lucumy.

Shrnutí

Lucuma je nízkokalorické nerafinované přírodní sladidlo, zároveň je přirozeně bezlepkovou potravinou.

Lucuma má velmi nízký glykemický index.

Lucuma je označována jako superpotravina, jelikož na ovoce obsahuje výjimečně vysoký obsah polysacharidů, což je způsobeno mimo jiné obsahem vlákniny a dalších cenných látek.

Vysoký poměr polysacharidů k monosacharidům činí z Lucumy ideální přírodní alternativu k cukru.

Díky svému nutričnímu složení je Lucuma vhodnou součástí jídelníčku u lidí trpících cukrovkou 2.typu. Lucumou lze nahradit chemické sladidla či stévii.
Všechny výše zmíněné faktory předurčují Lucumu jako účinného pomocníka při hubnutí.

Olej z Lucumy má protizánětlivé a regenerační účinky, které byly prokázány přímou aplikací oleje z Lucumy na kožní tkáň.

Zdroje

  1. Pinto Mda S, Ranilla LG, Apostolidis E, Lajolo FM, Genovese MI, Shetty K “Evaluation of antihyperglycemic and antihypertension potential of native Peruvian fruits using in vitro models.” J Med Food. 2009 Apr;12(2):278-91.
  2. Rojo LE, Villano CM, Joseph G, Schmidt B, Shulaev V, Shuman JL, Lila MA, Raskin I. “Wound-healing properties of nut oil from Pouteria lucuma.” J Cosmet Dermatol. 2010 Sep;9 (3):185-95.