KOKOSOVÝ CUKR

RAW SUPERPOTRAVINA
KOKOSOVÝ CUKR BIO
Kokosový cukr se získává ručním sběrem nektaru z květů kokosových palem (Cocos nucifera), které rostou v přirozeném ekosystému Indonésie mimo oblasti s vyčerpanou půdou. Nektar je poté sušen v místních vesnicích domorodců a takto získané krystalky jsou velmi chutným přírodním sladidlem s jemně karamelovou příchutí.

Nejedná se o rafinovaný cukr (průmyslově zpracovaný), tudíž se jeho chuť může mírně měnit v závislosti na sklizni.

Kokosový cukr na rozdíl od rafinovaného cukru obsahuje větší množství vitamínů a minerálů. Z vitamínů je bohatý na vitamíny skupiny B a z minerálů obsahuje draslík, hořčík, zinek a železo.

Má nižší glykemický index (dle filipínského Ministerstva zemědělství přibližně 35 bodů) než řepný cukr. To znamená, že oproti řepnému cukru dochází při konzumaci stejného množství k nižšímu zvýšení hladiny glukózy v krvi, na což lidské tělo reaguje vyplavením menšího množství inzulínu, a to vede k nižší tendenci těla ukládat tuk.

Kokosový cukr je svou chutí podobný hnědému třtinovému cukru, ale má výraznější karamelovou a lehce ovocnou příchuť.

Kokosový cukr je výborný na slazení čaje, kávy, jogurtů, dezertů, moučníků, müsli kaší nebo při pečení.

Kokosový cukr bio
SLOŽENÍ
KOKOSOVÝ CUKR BIO
Složení: 100% Kokosový cukr bio

Dávkování: 5-10 g (jedna polévková lžíce)

Uchovávejte v suchu a temnu při pokojové teplotě do 27°C.

Země původu: Indonésie

NUTRIČNÍ HODNOTY 100 g
Složení
Energetická hodnota 1604kJ / 383,1 kcal

Tuky 0,5 g

z toho nasycené kyseliny 0 g

Sacharidy 92 g

z toho cukry 87,5 g

Bílkoviny 2,6 g

Vláknina 2 g

Sůl 0,2 g

''100% přírodní nerafinované sladidlo.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Nízký glykemický index.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Příjemná karamelová chuť.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Obsahuje minerály a vitamíny skupiny B.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Není průmyslově zpracováván, zachová si tak cenné látky.''

SPORTIF NUTRITION PURE
RAW SUPERPOTRAVINA
KOKOSOVÝ CUKR BIO
01 Superpotravina
  • 100% přírodní nerafinované sladidlo,
  • nízký glykemický index,
  • příjemná karamelová chuť,
  • obsahuje minerály a vitamíny skupiny B,
  • obsahuje vlákninu inulin.
02 Původ
Palmy pro sběr kokosového cukru rostou v přirozeném ekosystému Indonésie mimo oblasti s vyčerpanou půdou. Kokosový cukr se získává ručním sběrem nektaru z květů kokosových palem.
03 Jak chutná?
Kokosový cukr se svou chutí podobá hnědému třtinovému cukru, ale má výraznější karamelovou a lehce ovocnou příchuť.
04 Příprava / Použití
Kokosový cukr skvěle dochutí smoothie a je výborný na slazení čaje, kávy, jogurtů či tvarohu, dezertů, moučníků, müsli kaší nebo při pečení.
Je kokosový cukr nejlepší volbou pro slazení?
Kokosový cukr obsahuje důležité nutrienty

Kokosový cukr má při obdobné sladivosti jiný nutriční profil než řepný či třtinový cukr, které jsou oproti kokosovému cukru zpracovávány průmyslově. Řepný a třtinový cukr jsou z 97 % až 99,5 % tvořeny cukrem. Kokosový cukr však obsahuje cukry přibližně z 87,5 %. Co však tvoří zbytek? V obsahu zbývající složky tkví ono tvrzení, že kokosový cukr je zdravější alternativou ke klasickým sladidlům. Poměrně velkou část u kokosového cukru tvoří další velmi cenné nutrienty, které jsou v kokosovém cukru díky přírodnímu způsobu zpracování zachovány.

Kokosový cukr obsahuje vitamíny skupiny B, zejména B1, B2, B3 a B6. Dále kokosový cukr obsahuje minerály draslík, hořčík, vápník, zinek a železo. Jedním z faktorů nižšího glykemického indexu kokosového cukru je obsah rozpustné vlákniny inulinu, která je pro lidský organismus v mnoha ohledech velmi důležitá viz níže.

Hodnota glykemického indexu kokosového cukru je dle Ministerstva zemědělství Filipín 35 bodů. Je však potřeba dodat, že studie byla provedena na poměrně malém reprezentativním vzorku 10 osob. Dle některých kritických názorů se hodnota glykemického indexu pohybuje mezi 40-50 body, což je však stále nižší hodnota, než u většiny běžně používaných sladidel. Dále musíme mít na paměti, že se jedná o přírodní sladidlo, tudíž se jeho nutriční profil může lišit v závislosti na podmínkách sklizně, způsobu zpracování či kvalitě půdy.

Glykemický index

Glykemický index je číselný index, který nám dává informaci, jak rychle se sacharidy v potravě přemění v trávícím traktu na glukózu, která pro lidské tělo představuje primární zdroj energie. Číselné vyjádření glykemického indexu je relativní, vždy ve vztahu ke glukóze, která má hodnotu právě 100 bodů. Nejedná se ale o hodnotu nejvyšší. Existují potraviny s vyšším glykemickým indexem než 100, například smažené hranolky.

Prudké zvýšení glukózy v krvi je nebezpečné zejména pro diabetiky. Častá konzumace většího množství potravin s vysokým glykemickým indexem však není vhodná ani pro běžnou populaci, jelikož prudké zvýšení hladiny glukózy v krvi vede k vyplavení většího množství hormonu inzulínu, jež působí jako „spouštěč“ a dává pokyn přijatou energii přetvořit na nechtěné tukové zásoby, a ty jsou poté ukládány jako tzv. pneumatika v oblasti břicha či pasu.

Tento jev se označuje jako postprandiální glykemie. Je využíván lékaři jako nezávislý rizikový faktorem při diagnostice a volbě terapie u kardiovaskulárních onemocnění, například u aterosklerózy.

Které faktory ovlivňují hodnotu glykemického indexu?

Sacharidový profil potraviny

Zde platí jednoduchá rovnice. Vyšší podíl monosacharidů, disacharidů (cukrů) = vyšší hodnota glykemického indexu, oproti tomu pokud potravina obsahuje vyšší podíl polysacharidů = nižší hodnota glykemického indexu. V tabulce vpravo můžete vidět obsah cukrů ve vybraných sladidlech. Kokosový cukr obsahuje menší množství cukru na 100g než řepný či třtinový cukr, jelikož obsahuje i vlákninu inulin a různé vitamíny a minerály.

Vzájemný poměr nutrientů

Kromě vlákniny, které je věnován samostatný odstavec, ovlivňují výši glykemického indexu i další nutrienty jako jsou bílkoviny či tuky. Tyto živiny snižují výslednou hodnotu glykemického indexu potraviny díky vlivu na rychlost trávení. Pokud tedy jíte potravinu s vyváženým poměrem sacharidů, bílkovin a tuků, je přeměna sacharidů na glukózu pomalejší, a tím je i nižší glykemický index celé potraviny či pokrmu.

Způsob zpracování potraviny

Při tepelné úpravě potraviny dochází k porušení buněčných stěn, což zjednodušuje činnost trávících enzymů. Hladina glukózy v krvi se tak zvýší rychleji. Pokud je potravina rozvařená, např. těstoviny nebo je nadměrně tepelně upravená, tak má vyšší glykemický index.

Kokosový cukr je přírodního původu bez průmyslového zpracování.

Obsah vlákniny

Vláknina zpomaluje přeměnu sacharidů na „využitelnou energii“ v trávícím traktu, čímž umožňuje tělu čerpat z přijaté stravy energii po delší dobu. Čím vyšší je obsah vlákniny v potravě, tím nižší je hodnota glykemického indexu.

Kokosový cukr má nižší glykemický index také díky obsahu rozpustné vlákniny inulinu. Oproti tomu řepný či třtinový cukr obsahují minimum vlákniny.

Inulin

Inulin plní funkci probiotika v tlustém střevě, což znamená, že je potravou pro bakterie, které se nacházejí na sliznici tlustého střeva. Tyto bakterie (probiotika) jsou pro člověka naprosto nezbytné. Nejen, že pomáhají s trávením, ale jejich nedostatek může způsobit vážné gastrointestinální onemocnění.

Inulin a jiná probiotika tedy pomáhá udržovat rovnováhu mezi bakteriemi v tlustém střevě, což je důležitý předpoklad pro zdravou střevní mikroflóru.

Na základě provedených studií je inulin doporučován pro zlepšení peristaltiky střev, čímž pomáhá ulevit od zácpy.

Inulin je důležitý i pro lepší vstřebatelnost minerálů. Bylo provedeno několik studií u dětí a mládeže, které ukazují příznivý efekt inulinu na vstřebávání vápníku a hořčíku. Pokud tedy trpíte nedostatečnou mineralizací kostí, můžete vyzkoušet zařazení komplexní vlákniny včetně inulinu do své stravy.

Už několik let probíhá zkoumání potenciálu inulinu pro pomocnou léčbu zánětlivých onemocnění střev, jako je ulcerózní kolitida nebo Crohnova nemoc. Inulin je dnes již běžně součástí doplňků stravy pro správnou funkci trávení.

Sacharidy ve 100 g
/ Cukry ve 100 g:

  • Lucuma – sacharidy 85,3 g z toho cukry 14,6 g
  • Cukr bílý (řepný) – sacharidy 100 g z toho cukry 99,5 g
  • Cukr třtinový – sacharidy 98,4 g z toho cukry 96,7 g
  • Kokosový cukr – sacharidy 92 g z toho cukry 87,5 g
Recept na čokoládové brownies

Recept na čokoládové brownies s kokosovým cukrem

Budete potřebovat:

1 hrníček kokosového oleje

2 1/2 hrníčku kokosového cukru

4 velká vajíčka

1 vanilkový lusk

3/4 hrníčku kvalitního nepraženého kakaa

1/2 hrníčku špaldové či jiné mouky

1 čajová lžička mořské soli

1/4 čajové lžičky prášku do pečiva

1/2 hrníčku strouhané hořké čokolády

Předehřejte troubu na 170 stupňů. Pečící nádobu potřete lehkou vrstvou kokosového oleje. V misce smíchejte kokosový olej, kokosový cukr, vajíčka a vanilku. Přidejte nepražené kakao, mouku, sůl a práše do pečiva. Důkladně promíchejte a nakonec přidejte do směsi nastrouhanou hořkou čokoládu nebo čokoládové chipsy. V závislosti na velikosti nastavte dobu na pečení na 30-40 minut.

Dobrou chuť 🙂

Shrnutí

Kokosový cukr v bio kvalitě je přírodní nerafinované sladidlo, které se získává z nektaru kokosových palem, jež rostou v přirozeném ekosystému Indonésie mimo oblasti s vyčerpanou půdou.

Kokosový cukr má oproti řepnému a třitinovému nižší glykemický index. To je způsobeno obsahem dalších důležitých přírodních látek včetně vlákniny inulin.

Inulin slouží jako potrava (prebiotikum) pro bakterie na sliznici tlustého střeva. Pro lidský organismus jsou probiotika důležitá pro udržení zdravé střevní mikroflóry. Inulin hraje důležitou roli i při vstřebávání minerálů, což prokázala studie na skupině dětí, která byla zaměřena na vstřebatelnost vápníku a hořčíku.

Kokosový cukr obsahuje vitamíny skupiny B a minerály jako vápník či železo. Sice je neobsahuje v takovém množství jako například Maca, Baobab či Maqui berry, ale i tak je kvalitnějším sladidlem než průmyslově zpracovávaný cukr.

Kokosový cukr má velmi příjemnou karamelovou chuť. S kokosovým cukrem můžete dochutit smoothie a je výborný na slazení jakýchkoliv nápojů včetně čaje, kávy, ale také jogurtů či tvarohu, dezertů, moučníků, müsli kaší nebo jej můžete využít při pečení.

Závěrem je potřeba dodat, že i kokosový cukr stejně jako ostatní sladidla je vhodné používat ke slazení v rozumné míře.

Zdroje

  1. Collado Yurrita L, San Mauro Martín I, Ciudad-Cabañas MJ, Calle-Purón ME, Hernández Cabria M. Effectiveness of inulin intake on indicators of chronic constipation; a meta-analysis of controlled randomized clinical trials. Nutr Hosp. 2014 Aug 1;30(2):244-52
  2. Sekirov I, Russell SL, Antunes LC, Finlay BB. Gut microbiota in health and disease. Physiol Rev. 2010 Jul;90(3): p.859-904
  3. Griffin IJ, Davila PM, Abrams SA. Non-digestible oligosaccharides and calcium absorption in girls with adequate calcium intakes. Br J Nutr. 2002 May;87 Suppl 2:S187-91.
  4. Abrams SA, Griffin IJ, Hawthorne KM, Liang L, Gunn SK, Darlington G, Ellis KJ. A combination of prebiotic short- and long-chain inulin-type fructans enhances calcium absorption and bone mineralization in young adolescents. Am J Clin Nutr. 2005 Aug;82(2):471-6.
  5. Coudray C, Bellanger J, Castiglia-Delavaud C, Rémésy C, Vermorel M, Rayssignuier Y. Effect of soluble or partly soluble dietary fibres supplementation on absorption and balance of calcium, magnesium, iron and zinc in healthy young men. Eur J Clin Nutr. 1997 Jun;51(6):375-80.
  6. Casellas F, Borruel N, Torrejón A, Varela E, Antolin M, Guarner F, Malagelada JR. Oral oligofructose-enriched inulin supplementation in acute ulcerative colitis is well tolerated and associated with lowered faecal calprotectin. Aliment Pharmacol Ther. 2007 May 1;25(9):1061-7.
  7. Lindsay JO, Whelan K, Stagg AJ, et al. Clinical, microbiological, and immunological effects of fructo-oligosaccharide in patients with Crohn’s disease. Gut 2006;55:348-355.