BAOBAB

RAW SUPERPOTRAVINA
BAOBAB PRÁŠEK BIO

Baobab prstnatý (Adansonia Digitata L.) je majestátně vyhlížející strom pocházející z tropické části Afriky. Díky schopnosti pojmout velké množství vody zvládá přežívat i dlouhé období sucha. Baobab je mimořádně dlouhověký a některé exempláře jsou staré až tři tisíce let. Obyvatelé Afriky chovají k baobabu nesmírnou úctu, nekácejí jej a využívají z něj všechny části od plodů, semen, listů až po kůru stromu.

Největší vzácností baobabu jsou jeho plody, které dorůstají až do délky třiceti centimetrů a jejich slupka je potažena hnědým sametovým potahem. Plody baobabu v sobě ukrývají sladko-kyselou vláknitou dužinu pískové barvy, kterou domorodci prodávají na místních tržnicích. Dužina z plodů baobabu je bohatá na vitamíny, minerály, antioxidanty, ale obsahuje také velké množství vlákniny.

Prášek z dužiny baobabu schne přirozeně na stromě uvnitř slupky plodu. Plody jsou následně posbírány a dužina se po oddělení od slupky proseje jemným sítem. Baobab má svěží, lehce citrusovou chuť. Je proto ideální do ovocných koktejlů, jogurtů, salátů, dezertů či ovesných kaší.

Vysoký obsah vlákniny v dužině plodů baobabu podporuje normální funkci trávící soustavy. Vitamín C ve své přírodní formě je důležitým pomocníkem při spoustě biochemických dějů uvnitř lidského organismu. Vysoký obsah draslíku, hořčíku a dalších minerálů je nezbytný pro správnou činnost nervové soustavy, a tedy i funkce svalstva. Dužina z plodu baobabu obsahuje silné antioxidanty, které podporují imunitu.

www.sportifnutrition.cz - Baobab plod
SLOŽENÍ
BAOBAB PRÁŠEK BIO

Složení: 100% Baobab prášek bio
Dávkování: 5-15 g (1-3 kávové lžičky)
Uchovávejte v suchu a temnu při pokojové teplotě do 27°C.

Země původu: Senegal

NUTRIČNÍ HODNOTY 100g
Složení
  • Vitamín C 230 mg (288%)
  • Fosfor 38 mg (5%)
  • Draslík 2400 mg (120%)
  • Hořčík 155 mg (41%)
  • Vápník 315 mg (39%)
  • Železo 6 mg (43%)

Energetická hodnota 933,5kJ/239kcal

Tuky 1 g

z toho nasycené kyseliny 0 g

Sacharidy 36 g

z toho cukry 24 g

Bílkoviny 2,7 g

Vláknina 45 g

Sůl 0,2 g

''Velmi silný antioxidant.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Vysoký obsah vlákniny na podporu trávení.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Přírodní zdroj minerálů.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Vysoký obsah vitamínu C.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Podporuje imunitní systém.''

SPORTIF NUTRITION PURE

''Draslík a hořčík pro správnou funkci svalů.''

SPORTIF NUTRITION PURE
RAW SUPERPOTRAVINA
BAOBAB PRÁŠEK BIO
01 Superpotravina
  • Přírodní vitamín C
  • Vysoký obsah vlákniny pro podporu trávící soustavy
  • Přírodní zdroj minerálů
  • Zlepšuje kvalitu pokožky, vlasů a nehtů
  • Draslík a hořčík pro spárvnou funkci nervové soustavy
  • Podporuje imunitní systém
Baobab prášek bio
Baobab strom
02 Původ
Baobab prstnatý pochází z tropické části Afriky. V současné době existuje 9 druhů baobabu, které rostou také  na Madagaskaru či Austrálii. O podrobnější popis a ilustrace baobabu se zapříčinil francouzský přírodovědec Michel Adanson v 18. století. Na jeho počest byl později baobab pojmenován.
03 Výborný zdroj
Plody jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Dužina je ze 45% tvořena z vlákninou, ta napomáhá správné funkci trávící soustavy a zdraví pokožky, kůže a nehtů. Prášek z Baobabu má sladko-kyselou chuť se svěžím citronovým nádechem.
Slon
Baobab smoothie recepty
04 Příprava / Použití

Prášek z baobabu můžete přidat do ovocných nápojů, dresingů do salátu, dezertů, smoothies, jogurtů, müsli, pudinků, kaší a cereálií.

Prášek z baobab je idální přísadou do svěžího fit smoothie.

Baobab – majestátní strom života

Dužina z baobabu – zdroj komplexní vlákniny 

Z plodů baobabu se získává dužina, která obsahuje přibližně 45% vlákniny. Co je na prášku z baobabu tak cenné je, že obsahuje různé typy vlákniny, ať již v rozpustné či nerozpustné formě.

Rozpustná vláknina činí přibližně 75% celkového obsahu vlákniny v dužině baobabu. Prášek z baobabu ji obsahuje ve formě pektinu. Rozpustná vláknina se rozpouští díky působení bakterií v tlustém střevě. Důležitou funkcí rozpustné vlákniny je snižování hladiny krevního cholesterolu a celkové absorpce cholesterolu z potravy. Dále zpomaluje vyprazdňování žaludku, čímž se sacharidy obsažené v jídle dostávají do střeva pomaleji a hladina krevního cukru se zvyšuje postupným tempem, což vede k vyplavení insulinu v menším množství. Příjem dostatečného množství rozpustné vlákniny je tedy jednou z možností jak chránit tělo před nástrahami diabetu.

Obsah kvalitní rozpustné vlákniny činí z baobabu ideální prebiotikum. Prebiotika jsou spolu s probiotiky nezbytné pro zdravou sliznici střeva, jelikož prebiotika slouží jako potrava pro kmeny bakterií (probiotika), které pomáhají s trávením. Jedno bez druhého nefunguje.

Prebiotická a probiotická symbióza

Konzumace prášku z baobabu s kvalitními mléčnými výrobky obsahujícími probiotika vytváří perfektní symbiózu. Je tedy důležité vybírat například kvalitní jogurty, které obsahují kultury živých bakterií, většinou jsou tyto jogurty o něco dražší, ale výsledný efekt se vyplatí. Prášek z baobabu poté jedndušše smícháte s jogurtem či rozmixujete do smoothie. Správně fungující střevní sliznice je velmi důležitá nejenom z pohledu trávení, ale také vstřebávání minerálů a vitamínů.

V Senegalu se z dužiny plodu baobabu připravuje tradiční léčivý nápoj jus de bouye, který slouží jak preventivně při ochraně střevní mikroflóry, ale také v případě akutních problémů s průjmem či malárií.

Plod baobabu dále obsahuje nerozpustnou vlákninu. Ta tvoří 25% celkového podílu vlákniny. Nerozpustná vláknina není rozpustná ve vodě. Její hlavní přínos pro trávení spočívá v zrychlení průchodu potravy střevem a tím i snížení tlaku ve střevech.

V neposlední řadě je důležitou složkou podporující trávení minerální látka – vápník, který je v plodech baobabu obsažen v dostatečně vysokém množství. Vápník podporuje činnost trávících enzymů, jejichž správné působení je zcela nezbytným předpokladem funkčnosti celé trávící soustavy. 

Koktejl vitamínů a minerálů pro správnou funkci nervové soustavy

Baobab obsahuje v potřebném množství nejdůležitější vitamíny a minerály pro správnou funkci nervové soustavy, proto je právem označován za superpotravinu. Biochemické děje probíhající v rámci nervové soustavy významně ovlivňují činnost svalstva, ať už se jedná o celkovou elasticitu svalových vláken, prevenci křečí či zásobení svalů kyslíkem.

Pro správnou funkci nervové soustavy jsou důležité zejména vitamíny skupiny B, draslík, hořčík a vápník.

Draslík

Draslík je pro lidské tělo jeden z hlavních minerálů. Lidský organismus jej potřebuje poměrně velké množství, což by mělo odpovídat i zastoupení draslíku ve stravě. Referenční hodnota denního příjmu je v případě draslíku 2000 mg. Většina draslíku v těle se vyskytuje v buňkách

Draslík je nezbytný pro správnou funkci kardiovaskulárního systému, pro normální činnost svalstva, ale také pro vylučování škodlivých látek a toxických zplodin metabolismu. Draslík pomáhá udržovat rovnovážný stav tekutin v těle, umožňuje přeměnu krevního cukru na glykogen, primární zdroj energie při fyzické aktivitě a spolu s hořčíkem slouží jako prevence křečí.

Nedostatek draslíku může způsobovat nadměrnou únavu, nespavost, nesprávnou funkci svalů či bolestivé nadýmání. Nízká hladina draslíku v lidském organismu může být příčinou nesprávně fungujícího metabolismu. Ten se projevuje v nedokonalé energetické přeměně, což může vést k nízké hladině cukru v krvi (hypoglykémii). Dále může nedostatek draslíku způsobit zvýšený krevní tlak včetně poškození srdečního svalu.

Draslík se vylučuje potem, jeho hladina výrazněji klesá zejména s intenzivním fyzickým výkonem trvajícím déle jak přibližně 60 minut. Po takové fyzické aktivitě je velmi důležité hladinu minerálů doplnit, nejenom aby mělo fyzické cvičení náležitý efekt, ale i pro celkové zdraví organismu. Ideální je například rehydratační smoothie obsahující superpotraviny jako je baobab, maqui berry, maca či jiné potraviny obsahující dostatečné množství vitamínů a minerálů.

Hořčík

Hořčík je rovněž velmi důležitým minerálem, zejména při fyzicky náročném stylu života. Jeho referenční denní hodnota příjmu je stanovena na 375 mg. Hořčík se podílí na mnoha buněčných reakcích, účastní se tvorby energie, zajišťuje správný přenos signálů nervových a svalových buněk. Spolu s vápníkem a draslíkem podporuje správný srdeční rytmus a krevní srážlivost. Pomáhá s uvolněním svalstva, což je podmínkou kvalitní regenerace a prevence proti křečím. Spolu s vápníkem je nezbytný pro zdravé kosti a zuby. Při fyzicky náročných a časově dlouhých aktivitách tělo ztrácí značné množství minerálů, které je potřeba vyváženou stravou pravidelně doplňovat. Pravidelná suplementace hořčíku z přírodních zdrojů je tou nejlepší cestou, jak se bránit proti jeho nedostatku. Hořčík z přírodních zdrojů vyniká velmi dobrou vstřebatelností, lidské tělo tak dokáže efektivně využít přijaté množství minerálu.

Vyšší dávky hořčíku jsou vhodné zejména při bolestech, křečích a únavě svalů. Sportovci užívají hořčík pro zvýšení výkonu a vytrvalosti.

Jak již tedy bylo zmíněno výše draslík a hořčík jsou esenciálními minerály pro správnou funkci nervové soustavy, podílí se na většině buněčných dějů a chrání lidský organismus před srdečně-cévními poruchami.

Dostatečná suplementace obou minerálů přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a k elektrolytické rovnováze. Elektrolytická rovnováha bývá narušena intenzivním fyzickým cvičením delším než přibližně 60 minut.

Vápník

Vápník je známým minerálem zejména v souvislosti se zdravými kostmi a zuby. Lidský organismus jej však potřebuje i v mnoha jiných ohledech. Vápník je nezbytný pro správnou funkci nervové soustavy, podílí se na přenosu nervových signálů, podporuje svalovou a srdeční činnost. Jeho referenční denní hodnota příjmu je stanovena na 800 mg. Hlavním zdrojem vápníku v běžné stravě jsou zejména mléčné výrobky, mák, lískové oříšky, mandle nebo fazole, ale také například pažitka, kapusta či špenát.

Nedostatek vápníku vede k odvápňování kostí, čímž se kosti stávají křehčí (vznik osteoporózy), a to může ve svém důsledku vést k častějším a vážnějším zlomeninám. Dále nedostatek vápníku může způsobovat křeče ve svalech a zácpu až po zhoršenou srážlivost krve.

U všech minerálů platí, že obdobně nebezpečný jako jejich nedostatek, je také jejich nadměrná konzumace.

 

Denní referenční hodnoty příjmu vitamínů a minerálních látek u dospělých

  • Draslík 2000 mg
  • Hořčík 375mg
  • Vápník 800 mg
  • Vitamín B1 1,1 mg
  • Vitamín B2 1,4 mg
  • Vitamín B3 16 mg
  • Vitamín B6 1,4 mg
  • Vitamín B12 2,5 μg
  • Vitamín C 80 mg

Prášek z baobabu jako účinný pomocník při hubnutí

Díky vysokému obsahu komplexní vlákniny byla dužina z baobabu předmětem výzkumu s cílem blíže určit potenciál produktů obsahujících baobab v boji s nadváhou. Této placebem kontrolované studie se účastnilo 20 dobrovolníků. Jedna skupina dostávala smoothie s obsahem 15g prášku z dužiny baobabu a druhá smoothie bez baobabu. První skupina vyjádřila ve výsledcích vyšší pocit nasycení po konzumaci smoothie s baobabem při zachování stejné energetického hodnoty obou nápojů. Díky vysokému obsahu komplexní vlákniny je tedy vhodné prášek z baobabu přidávat do jiných jídel, pro zvýšení pocitu nasycení, a tím pádem zamezení pocitu hladu a následného přejídání.

Komplexní vláknina a antioxidanty pro zlepšení stavu pokožky a posílení vlasů a nehtů

Základ kožních problémů se častokrát skrývá v nesprávných stravovacích návycích či v nedostatečném příjmu některých vitamínů či minerálů, ale může souvise rovněž s nedostatečným příjmem vlákniny. Pokud tedy chcete předcházet problémům se suchou a popraskanou kůži, lámavým vlasům či jejich roztřepeným konečkům anebo slabým nehtům, je potřeba dbát na svoji stravu. Kromě dostatečného příjmu komplexní vlákniny, která ovlivňuje střevní mikroflóru, jsou důležité vitamíny A, C, D a E a minerální látky hořčík, draslík, selen a zinek.

Dalším důležitým faktorem podporujícím anti-aging efekt je obsah antioxidantů v dužině baobabu. Polyfenoly prokazatelně způsobují redukci vrásek. Vitamín C stimuluje tvorbu kolagenu v pokožce, čímž přispívá k jejímu “oživení”.

Využití prášku z dužiny baobabu v tradiční medicíně

Výzkum zaměřený na léčbu průjmu u Súdánských dětí zkoumal možnosti využití dužina z plodu baobabu jako alternativu doporučení Světové zdravotnické organizace. Z prášku z dužiny plodu baobabu byl dětem připravován rehydratační nápoj. Výsledkem výzkumu bylo snížení průměrného trvání průjmu u dětí ze 3 na dva dny. Velkou výhodou bylo zaznamenání současného hydratačního efektu, který je u osob trpících průjmem velmi důležitý, jelikož v době průjmu je konzumace normální stravy značně problematická.

Dále je baobab v tradiční medicíně využíván při léčbě horečky, malárie a kromě průjmu i jiných nemocí zažívacího ústrojí.

Shrnutí

 

Prášek z dužiny plodu baobabu je označován jako superpotravina díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů, komplexní vlákniny, ale také kvůli obsahu spousty jiných důležitých přírodních látek jako jsou antioxidanty – polyfenoly.

Z vitamínů má prášek z dužiny plodu baobabu vysoký obsah Vitamínu C, ale obsahuje taky vitamíny skupiny B.

Draslík, hořčík a vápník je velmi důležitý pro správnou funkci nervové soustavy, normální činnosti svalstva, ale také proti stresu či křečím.

Prášek z dužiny plodu baobabu je přirozeně bezlepkovou potravinou.

Baobab je ideálním pomocníkem při hubnutí díky vysokému obsahu komplexní vlákniny.

V tradičním léčitelství se prášek z baobabu používá zejména v souvislosti s různými nemocemi zažívacího ústrojí včetně průjmu, u kterého byla vhodnost konzumace hydratačního nápoje z prášku z dužiny plodu baobabu potvrzena dlouhodobou studií na Súdánských dětech.

Prášek z baobabu má sladko-kyselou chuť se svěžím citronovým nádechem. Je vhodný od svěžích ovocných smoothie, díky probiotické symbióze je ideální do jogurtů, ale můžete jej taky přidat do zmrzliny, dezertů či dresingů salátů.

Zdroje

  1. Stadlmayr, B., Charrondière, U. R., Eisenwagen, S., Jamnadass, R. and Kehlenbeck, K. (2013), Nutrient composition of selected indigenous fruits from sub-Saharan Africa. J. Sci. Food Agric., 93: 2627–2636
  2. Garvey R., Clegg M., Coe S. The acute effects of baobab fruit (Adansonia digitata) on satiety in healthy adults. Nutrition and Health. Vol 23, Issue 2, p. 83 – 86. April-17-2017
  3. Adesanya S.A., Idowu T.B., Elujoba A.A. Antisickling activity of Adansonia digitata. Planta Medica, Vol 54 (1988), p. 374
  4. Ajaiyeoba E. et al. Antimalarial ethnobotany: in vitro antiplasmodial activity of seven plants identified in the Nigerian Middle Belt. Pharmaceutical Biology, Vol 42 (2004), p. 588-591
  5. Galil, N. E. “Evaluation of Baobab (Gonglase) solution for home management of diarrhoea in Sudanese children.” (1996).
  6. Hostettmann et al. The potential of African plants as a source of drugs. Current Organic Chemistry, Vol 4 (2000), p. 973-1010
  7. G.P.P. Kamatou, I. Vermaak, A.M. Viljoen, An updated review of : A commercially important African tree, South African Journal of Botany, Vol 77, Issue 4, 2011, p. 908-919, ISSN 0254-6299
www.sportifnutrition.cz baobab prášek bio
www.sportifnutrition.cz baobab prášek bio